Quantcast
Channel: Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7915

2014 YILINDA HİPERTANSİYON KONUSUNDA NELER DEĞİŞTİ?

$
0
0

Hipertansiyonun 2014 yılında da en önemli kardiyovasküler risk faktörü olma özelliğini koruduğunu belirten Prof. Dr. Kerim Güler Kardiyovasküler hastalıkların dünyada ölüm oranında ilk sırada bulunduğunu ifade etti.

16. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) tarafından Antalya’nın Belek bölgesindeki Titanic Deluxe Otel’de gerçekleştirdi. Kongrede düzenlenen basın toplantısında gündemdeki konulara yönelik bilgi verildi.

Kardiyovasküler risk faktörleri içinde en önemli risk faktörünün hipertansiyon olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kerim Güler ‘Birçok öldürücü hastalık var ama sık değil hipertansiyon ülkemizde her 3 kişiden 1 kişi de görülen bir hastalıktır. Fakat tedavi başarımız yüksek olmamakla beraber hastalar gereken önemimi vermemektedir.

Hastaların umursamaz tavırları tedavide ki başarı oranımızı %54’lere kadar iniyor yani %46 oranında tedaviye muhtaç hipertansiyonla yaşayan hastalarımız çoğunluk gösteriyor’ diye konuştu.

Evde tansiyon ölçümü önemli hale geldi

2014 kılavuzunda yine hipertansiyon sınırlarının 140′a 90 olarak tanımlandığını belirten Prof. Dr. Kerim Güler  ‘Gerek Avrupa gerek Amerika, İngiltere kılavuzları bu ölçümde birleşmiş durumda, yine son kılavuzda hastaların hastanelerde heyecanlanarak tansiyonların yükselmesi doktorun beyaz önlük etkisinden kaynaklanıyor.

Tansiyonların var gibi gözükmesi gündeme geldi ve ev içi ölçümleri gündeme gelmeye başladı. Gerçekten ev ölçümleri bir haftalık takiplerin sonucu 135’e 85’i geçiyorsa hipertansiyonun var olduğunu gösteriyor’ dedi.

Eşlik eden risk faktörleri önemli

Hipertansiyonun risk faktörleri ile birlikte tespit edebilmesi ve birlikte tedavi edilerek izlenmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Kerim Güler ‘Örneğin; Hipertansiyonda %11 bir düşme, yani hastanın tansiyonu 150 iken 135 e indirilse, yağlarının %11 oranında düşürülme olması yani 250 iken 225’e düşürülmesi hastanın kardiyovasküler risk açısından %45 hayatta kalmasını sağlıyor.

Bu son derece önemli bir konu, bunu yapabilmek için sistemlerle yaşam tarzı değişikliği ve ilaçlarla bunu sağlamak mümkün. Yine yeni kılavuzlar da yaşam tarzı değişikliği çok önemli şayet yaşam tarzı değişikliği uygun olarak yapılabilirse belki de ilaca dahi gerek kalmadan normal değere inebilir’ diye konuştu.

Yeni risk faktörü: İnflamasyon

İnflamasyonun da, son derece önemli yeni bulunan bir risk faktörü olduğunu belirten Prof.Dr.Güler  ‘Çünkü yapılan çalışmalarda inflamasyonun azaltılmasıyla hastalarda kardiyovasküler ölüm riskinin azaltıldığı ortaya çıkıyor. Zaten biz hekim olarak tıpta inflamasyonun olmasını hiç istemeyiz.

Bu nedenle iflamasyon göstergesi olan CRP’nin  beşin altında ve bunu izah edebilecek başka romotolojik enfeksiyon durumu yoksa, bunun da önemli bir risk faktörü olduğu ve bunun da bazı statinlerle düşürebileceğine yönelik çalışmalar var’ diye konuştu.

Kaynak: http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/guncel/tr-2014-yilinda-hipertansiyon-konusunda-neler-degisti-1-11-62048.html


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7915

Latest Images