Quantcast
Channel: Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7913

SAĞLIK ALANINDA BAYATLAMIŞ BİLGİ ZEHİRLER

$
0
0

Bilgiye erişmenin yolunun “bayi toplantısına” dönüşen kongreler olduğunu söyleyenlere çok yazık.

Bunlar hangi çağda yaşıyorlar, amaçları ne, merak ediyorum.

Zaman gazetesinin haberi:

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Aktürk, tıp alanındaki bilgilerin en geç 5 yıl içinde eskiyerek güncelliğini yitirdiğini, bu nedenle sürekli olarak yeni bilgilere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Aktürk, bayatlamış bilginin zehirleyeceğini belirtti.

Uluslararası Vefa Sağlık Konfederasyonu (VESKON) tarafından düzenlenen 4. Multidisipliner Tıp ve Aile Hekimliği Kongresi, Antalya’nın Belek turizm beldesindeki Titanic Deluxe Otel’de devam ediyor. Yaklaşık 500 doktorun katıldığı kongrede, alternatif tıptan modern tıpa kadar her alanda konu ela alınıyor.

Kongre Başkanı ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Aktürk, tıp kongrelerinin önemine dikkat çekti. Bilginin her zaman tazelenmesi gerektiğini beşlirten Prof. Aktürk, bayatlamış bilginin zehirleyeceğini ifade etti.

Bayatlamış gıdanın zehir olduğunu belirten Aktürk,

“Bayatlamış bilgi de zehirler. Sağlıkta sürekli bilgiyi tazelemek gerekiyor. Sağlık çalışanları tıp için 5 yılda bir bilgi yaralanıyor diyorlar. Başka araştırmalarda bunun daha az olduğu da belirtiliyor. Bilgi çok hızlı yaralanıyor.

Çok hızlı yeni bilgi geliyor. 5 yıl önce bir antibiyotik insanlarda etkiliyken, mikropları öldürürken, 5 yıl sonra yüzde 40-50 direnç gelişmiş o ilacı kullanmaman lazım, başka bir ilaç kullanman lazım. Ya da yeni bir ilaç keşfediliyor ha bire yenilikler oluyor.

Önceden doğru bildiklerimiz yanlış, doğru bildiklerimiz yanlış oluyor. Hızlı bir değişim var. Onun için sağlıkta kendinizi yenilemeniz şart. Onun için bu tür kongreler de şart.” dedi.

Multidisipliner kongre
Tıpta alanında branşlaşmanın 1910′lu yıllarda başladığını söyleyen Aktürk, şu anda 50′nin üzerinde branş olduğunu söyledi. Ancak gelinen noktada branşlaşmanın çözüm olmadığının anlaşıldığını belirten Aktürk,

“Karaciğerin ağrıyor, karaciğerini mi tedavi edeceğiz? Hayır. Seni tedavi edeceğiz. Neren ağrıyorsa orayı değil insanı tedavi edeceğiz. Üstelikte bunda söz sahibi sadece hekim değil hemşire, ebe, sağlık, memuru, teknisyen, acil tıp teknisyeni, eczacı, diş hekimi, bir sürü sağlık ordusu, bunun sayısı 400 binin üzerinde. Bunları uygulama yaparken bir arada yapıyor bunlar.” diye konuştu.

Aktürk, kongreye yaklaşık 500′e yakın kayıt olduğunu, ancak 400 binlik bir sektörde bu rakamın daha fazla olması gerektiğini söyledi. Kongrede, tek bir konunun ele alınmadığını belirten Aktürk, alternatif tedaviden, modern tedavide uygulanan yöntemlere kadar her şeyin ele alındığını ifade etti.

Aktürk, kongrede konuşmacı olarak psikiyatrist, çocuk doktoru, enfeksiyon doktoru gibi her alandan uzmanın bulunduğunu, her yelpazeden konunun ele alındığı bilimsel program olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/guncel/tr-karacigeri-mi-yoksa-insani-mi-tedavi-edecegiz-1-11-63200.html


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7913

Latest Images