Modern çağın gittikçe yaygınlaşan korkulu rüyası kanser, kimi kişiler için tam bir fobi. Dünyada yapılan çalışmalara göre kanser en çok korkulan hastalıkların başında yer alıyor. Aşırı düzeyde kanser olma korkusuna ise ‘karsinofobi’ deniliyor.
Acıbadem Maslak Hastanesi’nden Psikoonkolog Işıl Yıldız, bu fobi nedeniyle kimi kişilerin obsesif kompulsif bozukluğa yakın olduğunu belirtirken, bu fobiye sıklıkla depresyonun eşlik ettiğini söylüyor. Psikoonkolog Işıl Yıldız, kanser fobisini ve karsinofobi ile başa çıkmanın 7 yolunu anlattı.
Kanser olma korkusuyla baş edilebilir mi? Psikoonkolog Yıldız, karsinofobi ile baş etmenin mümkün olduğunu belirterek, en etkili 7 yöntemi şöyle sıralıyor:
1) KORKUNUZU DİLE GETİRİN
Kanser olma korkunuzu aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Onlarla konuşmak kaygınızı azaltmaya yardım edebilir.
2) VÜCUDUNUZU KANSER BELİRTİLERİ AÇISINDAN SÜREKLİ TAKİP ETMEYİN
Tüm insanlar belirli oranda kanser olma riski taşımaktadır fakat sırf bu yüzden çok fazla tetkik yaptırmak, belirli zaman aralıklarında yapılması gereken radyolojik görüntülemeleri hekiminizin talebi olmaksızın daha sık yaptırmak doğru değildir. Bu davranışlar korkuyu azaltmak yerine artırır.
3) KANSER HAKKINDA DOĞRU KAYNAKLARDAN BİLGİ EDİNİN
Bilmediğimiz şeyler bizi daha çok korkutur. Bu nedenle kanserin nasıl oluştuğu ve nasıl önlenebileceği ile ilgili araştırma yapın. Kanser hakkında doğru kaynaklardan bilgi edinmek korkunun azalmasını sağlayabilir.
4) DÜZENLİ SAĞLIK KONTROLÜ YAPTIRIN
Yılda bir ya da iki defa sağlık kontrolü için hekime başvurup gerekli tetkikleri yaptırmak kanser korkunuzu azaltabilir.
5) KANSERİ ATLATMIŞ İNSANLARLA KONUŞUN
Kanser hastalığını yaşamış insanlarla konuşmak ya da kanser hastaları için kurulan grupları sosyal medyadan takip etmek konuyla ilgili daha doğru bilgileri almanıza ve kanser konusunda kafanızda oluşan olumsuz algıyı değiştirmenize yardım edebilir.
6) SAĞLIKLI BİR YAŞAM TARZI GELİŞTİRİN
Yaşam tarzımızın sağlığımızı önemli ölçüde etkilediği bir gerçek. Sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, stresle baş etme yollarını öğrenmek ve insanlarla doyum sağlayıcı ilişkiler kurmak beden ve ruh sağlığımızı korumamıza büyük katkı sağlar.
7) PROFESYONEL DESTEK ALIN
Eğer tüm bunlar kanser olma korkusunu azaltmada yeterli olmuyorsa ve bu korku günlük yaşantınızı olumsuz etkileyecek boyuttaysa bir uzman desteği alın.
PSİKOONKOLOJİ NEDİR?
Psikoonkoloji, öncelikle kanser hastalığının ortaya çıkmasında psikolojik ve davranışsal faktörlerin rolünün araştırılmasını, ayrıca kanserden sonra ortaya çıkan ruhsal, sosyal, duygusal ve zihinsel sorunların tedavi edilmesini amaçlar. Tanıdan başlayarak tüm tedavi sürecinde hastalara psikolojik destek sunar.
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/kanser-gibi-fobisi-de-yayginlasiyor-karsinofobi-40077308