Amerika’ da 54 yaşındaki hasta sağ testisinde geçmeyen ağrılar için bir üroloji uzmanına gidiyor.
Tetkiklerinde testisinin geçirilen bir travmaya bağlı olarak küçüldüğü ve tam olarak vazife yapmadığı söylenerek ameliyatla alınması tavsiye ediliyor.
Hasta çok başarılı bir operasyon geçiriyor lȃkin doktor küçük bir hata yapıyor, küçülmüş olan sağ testis yerine sağlam sol testisi çıkarıyor.
Mağdur hastanın açtığı malpraktis (hatalı tıp uygulaması) davası 3 sene sürüyor ve sonuçta 11’i kadın 1’ i erkek olan jüri “ameliyatzedeye” toplam 870 bin dolar tazminat ödenmesine karar veriyor (1).
Ameliyat hataları
Çift olan organların ameliyat sırasında karıştırılması yani yanlış tarafın ameliyat edilmesi bizde de rastlanan bir durumdur.
2006’ da yayınlanan ve 3 milyon kadar cerrahi müdahalenin değerlendirildiği araştırmada her 113 bin ameliyatın birinde yanlış tarafın ameliyat edildiği bildirildi (2).
Esas mühim olan hastaların karıştırılması, mesela diz ameliyat olacak bir hastanın böbreğinin çıkarılması gibi durumlardır.
Gelelim neticeye
Hasta ise bir taraftan kaybettiği sağlam testisine üzülüyor bir taraftan geçmeyen ağrılarıyla boğuşuyor fakat korkusundan yeni bir ameliyata da yanaşmıyor.
Söyleyin bakalım hasta şimdi ne yapsın?
Kaynaklar:
2. https://psnet.ahrq.gov/resources/resource/3621
Yanlış ameliyatlarla ilgili olarak şu üç yazımı tavsiye ediyorum:
BUNA DA ŞÜKÜR… RAHMİ ALINAN HASTANIN GÖZÜ DE ALINABİLİRDİ!
http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/04/15/abur-cubur-ivir-zivir/buna-da-sukur-rahmi-alinan-hastanin-gozu-de-alinabilirdi/
İNSAN HAYATI BU KADAR UCUZ MU http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/06/06/yazilar/elestirel-yazilar/saglik-sistemi/insan-hayati-bu-kadar-ucuz-mu/
BİZİM CERRAHLARIN GÖZÜNÜ SEVEYİM http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/12/24/yazilar/elestirel-yazilar/saglik-sistemi/bizim-cerrahlarin-gozunu-seveyim/